Dušené masové knedlíčky s houbami

 
PŘÍPRAVA

Směs na masové knedlíčky:

  • 250 g hovězí mleté maso

  • 250 g vepřové mleté maso

  • 1 vejce

  • 1/2 lžičky sladké mleté papriky

  • 4 lžíce mléka

  • sůl

  • pepř

  • koření na mleté maso

  • strouhanka na zahuštění

  • 1 lžíce nasekané petrželové nati

  • 2 lžíce másla

  • olivový olej na smažení

Omáčka:

  • 300 g nakrájených hub na silné plátky, nebo jen přepůlené ( lesní houby nebo žampiony)

  • 1 cibule

  • olivový olej na pánev

  • 300 ml silného hovězího vývaru

  • 1 lžička mouky

  • 1/2 šlehačky, nebo zakysané smetany

  • 1/2 lžičky citronové šťávy

  • feferonky

POSTUP

Z uvedených surovin vymícháme masovou směs a vytvarujeme malé knedlíčky a opečeme v oleji. Vyndáme a necháme okapat, udržujeme v teple.

Na oleji osmažíme dozlatova cibuli, přidáme houby, trochu podlijeme vodou a asi 5 minut podusíme – občas promícháme. Přidáme hovězí vývar a masové knedlíčky.

Odkryté dusíme asi 15 minut, omáčka se částečně vydusí, podle požadované konzistence se dá podlévat vodou nebo masovým vývarem. Vmícháme lžíci mouky rozkvedlanou ve vývaru. Dusíme dalších 10 minut. Občas lehce promícháme.

 Masové kuličky vyndáme, do omáčky vlijeme smetanu nebo zakysanku, přidáme citronovou šťávou, dosolíme a vmícháme nasekanou feferonku. Prohřejeme. 

Podává se s těstovinami i rýží, chlebem, nebo s bramborovými plackami.

Foto: pixabay

<Zpět