Gazpacho

Španělská zeleninová polévka,  podávaná za studena – nejlépe vychlazená, původem z Andalusie. Gazpacho je pro svou osvěžující chuť populární zejména v teplých oblastech a během léta

PŘÍPRAVA

  • 600 g rajčat, 2 šalotky, nakrájené nadrobno,
  • 2 papriky nakrájené nadrobno
  • 1 středně velká salátová okurka
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 100 ml suchého červeného vína
  • 2 lžíce červeného vinného octa nebo citronové šťávy
  • sůl, čerstvě mletý pepř a cukr na dochucení
  • pár kapek worcesterské omáčky na dochucení
  • Na ozdobu:4 plátky bílého chleba + 2 lžíce olivového oleje na opečení

POSTUP

Rajčata nařízněte do kříže a ponořte na 1 až 2 minuty do vařící vody. Po vyjmutí je snadno oloupete. Nakrájejte na drobno. Papriky nakrájejte nadrobno a šalotku nasekejte.

Rajčata, šalotku, papriky i oloupaný česnek rozmixujte tyčovým mixerem na hrubší hmotu.

 Pak nakrájejte okurku a společně s dalšími přísadami  olejem, vínem, octem, pepřem a solí, přidejte k rozmixované zelenině. Znovu umixujte zcela dohladka.

Dosolte a dopepřete podle chuti, můžete i dosladit. 

Takto připravenou polévku uložte do ledničky a nechte vychladit. K polévce se podává opečená veka pokapaná olivovým olejem.

Foto:pixabay

< Zpět