Palačinky, kdo by odmítl!

Palačinky už dávno nikdo nepovažuje za jen dětské jídlo. Je to vítaný dezert, nebo zpestření nabídky rychlé domácí kuchyně. Aby byly tenké, jemné a pohledné, zkrátka tak akorát, musíme se k jejich ideálnímu vzhledu většinou propalačinkovat.

 

Jak na ně?
Záleží na těstě! To určuje, jestli se palačinky nevyvedou příliš silné, nebudou se trhat nebo připalovat. 

 

Správná konzistence je to hlavní, záleží i na kvalitě mouky, na tom, zda si těsto stihlo odpočinout, zda je správně nadýchané a zda jste to nepřehnali s tukem při smažení. To je důvod, proč jsou někdy jako z grandhotelu a jindy …jiné.

1. Není těsto nadýchnuté? Místo vařečky používejte ke spojení ingrediencí metlu. Do těsta se tak dostane dostatek vzduchu, bude lehčí a nadýchnuté.

2. Palačinky vyžadují dostatečně rozpálenou pánev, ale pozor na tuk. Jestli jej dáte příliš , budou výsledky příliš mastné a možná se i připečou. Proto mistři palačinek doporučují olej raději vmíchat přímo do těsta, palačinky nebudou mastné, ale naopak krásně jemné, tenké a nebudou se trhat. Oleje na smažení použijte jen opravdové minimum.

3.  Trhají se palačinky při obracení? Většinou za to může spěch. Nalijte naběračkou těsto na pánev a nechte smažit tak dlouho, dokud těsto pozvolna neztuhne a bude matné. Pak teprve obracejte. Když se nestihne propéct, palačinka se roztrhne.

 

Palačinky už patří do mezinárodní kuchyně, vesele cestují po Evropě a všude nechaly svou zejména sladkou stopu.
Pochutnáte si na nich např. ve Francii. Zdejší crépes původně pocházely z oblasti Bretaně. Dnes je, smažené na velké kruhové plotně, kde se těsto roztírá speciální paličkou, koupíte prakticky kdekoliv v této kuchyní proslavené zemi. Rozhodně stojí za ochutnání Crépe s pomerančovou omáčkou a likérem
zde 

V Rakousku a v Německu je znají jako palatschinke, v Budapešti je nabízejí jako palacsinta, a na talířku vám je přinesou v mnoha variacích, s tvarohem, s horkými malinami, i jen tak lehounce pocukrované s vanilkovou zmrzlinou. V Rusku a na Ukrajině jejich modifikovanou variantu pojmenovali bliny, k nim dostanete hustou smetanu, v USA pancakes polévají sirupem. Obojí ale spíš připomínají naše lívance.
Na palačinky už dnes narazíte ale i v Asii, zejména ty sladké tu jsou oblíbené a vyhledávané nejen turisty z Evropy.

 

Podávání palačinek
Většinou se rolují, ale také překládají na trojúhelníky nebo skládají do úhledného balíčku.
Jako náplň je přípustné vše – marmeláda, ovoce, sladká čokoláda, tvaroh nebo zmrzlina… Záleží na krajových a rodinných zvyklostech i chutích.
Slané palačinky mohou být chuťově ještě rafinovanější, rolují se nebo překládají s obsahem dušeného špenátu, masových směsí, sýrem, zeleniny nebo hub. Podávají se teplé, ale i studené (ukázky přípravy crepes z Paříže a japonských palačinek).

 

Neoznačené foto: pixabay