Kuřecí knedlíčková polévka jako od babičky

08.10.2023 13:46

Není nad “babičkovskou klasiku” poctivý vývar s nudličkami a knedlíčky, který je všelékem a jasnou podzimní volbou. 

Co budete potřebovat?

  • Zelenina na polévku: mrkev, celer, petržel, pórek, cibule, česnek

  • Koření na vývar: bobkový list, pepř, nové koření

  • Koření na finální dochucení: sůl, pepř, čerstvé bylinky, sušený česnek

  • Maso na polévku: Kuřecí polévková směs od Drůbežářského závodu Klatovy

  • Játrové knedlíčky: 150 g kuřecích jater od Drůbežářského závodu Klatovy, 1 vejce, strouhanka, majoránka, česnek a cibule

Polévkové nudle (podle preference)

Jak na dobrý kuřecí vývar?

1/ Koření do vývaru a očištěnou zeleninu nakrájenou na větší kusy orestujte na sucho na pánvi nebo v hrnci s nepřilnavým povrchem. Zelenina by měla chytit zlatavou až hnědou barvu. Potom přidejte maso a rychle ho orestujte ze všech stran. Vše zalijte vodou a začněte vařit.

2/ Nejdřív se snažíte dosáhnout bodu varu, když se vám to podaří, stáhněte plamen na co nejmenší sílu, tak, aby se vývar pomalu táhl. Seberte veškerou pěnu a nechte vývar 2-3 hodiny být.

3/ Po 1,5 - 2 hodinách vyndejte z vývaru rozvařenou zeleninu. Tu obvykle do vývaru nevracíme, protože by se mohl zakalit. Také musíte vyndat maso, obrat ho a nakrájet na menší kousky.

4/ Vývar přes síto sceďte a přelijte do hrnce, ve kterém budete chtít dokončit polévku.  Připravte čerstvou na jemno nakrájenou zeleninu, kterou do vývaru dáte minimálně 20 minut před koncem. Přidejte maso a můžete začít dochucovat. Nudle vařte v hrnci zvlášť a přidejte je do polévky úplně nakonec, aby se nezakalila.

TIPY DZ Klatovy!

  • Cibuli jen rozpulte a restujte se slupkou, díky ní, chytne vývar zlatou barvu.

  • Část osoleného a opepřeného čistého vývaru (bez masa a zeleniny!) můžete přelít do menších sklenic a uskladnit v mrazáku. Příště stačí vývar jen vyndat z mrazáku, naředit vodou a ještě v něm krátce nechat vařit zeleninu, aby získal na síle.

Jak na játrové knedlíčky?

1/ Očištěná a namletá játra spojte v misce s vejcem, kořením a drceným česnekem a najemno nakrájenou cibulí. Přidejte dvě až tři lžíce strouhanky, promíchejte a  nechte odpočinout v ledničce.

2/ Potom vytvarujte kuličky, které hoďte do vroucí čisté vody a 8 až 10 minut knedlíčky vařte. Po vyjmutí z vody je můžete přidat do polévky.

Foto a zdroj: DZ Klatovy