Karbanátky

18.07.2023 20:59

 

PŘÍPRAVA

  • 300 g mletého hovězího masa

  • 300 g mletého vepřového masa

  • 200 ml plnotučného mléka

  • 1 starší rohlík

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžíce plnotučné hořčice

  • 1 lžíce majoránky

  • sůl, pepř

  • 1 vejce

  • strouhanka na obalení karbanátků

  • sádlo na smažení karbanátků

POSTUP
Připravte si menší a velkou mísu. Do menší mísy si nakrájejte na malé kostičky starší  rohlík. Kostičky rohlíku zalijte troškou mléka a nechte krátce nasáknout tak, aby byl navlhčený   opravdu každý kousek.

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. Prolisujte dva stroužky česneku.

Do velké mísy vložte hovězí i vepřové mleté maso – k tomu, aby byla karbanátky šťavnaté, je potřeba vyndat maso z chladničky co nejpozději, musí být před přípravou směsi opravdu studené. Maso ochuťte 1 lžičkou soli, 1/2 lžičkou pepře, přidejte 1 lžíci majoránky, pokrájenou cibuli i prolisovaný česnek. Přidejte vejce, hořčici a kostičky namočeného rohlíku. Suroviny důkladně promíchejte.
Z masové směsi nyní můžete tvarovat karbanátky. Tradiční karbanátek by měl být alespoň 1 cm vysoký. Každý karbanátek obalujte ve strouhance ze všech stran.

Na pánvi si rozpusťte sádlo a smažte karbanátky z obou stran při střední teplotě. K tradičním karbanátkům se hodí bramborová kaše. Dá  se vyzkoušet i  bramborovo-mrkvové pyré. Brambory dejte vařit společně s pokrájenou mrkví a pak společně ušlehejte v kaši, jak jste zvyklí. Podávejte je teplé.

Tip:
Smažení by mělo probíhat prudce, ale ne tak intenzivně, aby se tuk přepálil a karbanátky byly příliš tmavé
www.mora.cz