LABETA2

12.07.2019 11:34

Ze zavařování se v posledních letech stal fenomén, o který se zajímají milovníci dobrého a zdravého jídla bez ohledu na věk i velikost peněženky. Už dlouho to navíc není zábava jen pro majitele zahrad a zahrádek. 

Mít doma vlastnoručně připravenou pochoutku v podobě jahodové marmelády nebo višňového džemu je tak trochu i prestižní záležitost. Kde kdo hledá ten svůj recept, kterým trumfne přátele, potěší rodinu a ještě připraví netradiční dárek pro jakoukoliv příležitost..

Zavařování prožívá renesanci. I díky tomu, že složité a méně šikovným hospodyňkám i nebezpečné vaření ovoce s cukrem dnes již díky moderním zavařovacím přípravkům odpadá. Se zpracováním ovoce pomáhá českým domácím kuchařům již 26 let let tradiční výrobce z Polabí - značka Labeta. Správným vyladěním poměru použitého ovoce, želírovacích cukrů a ovocného pektinu se výrazně zkrátí čas přípravy, ale zůstává jistota, že se dílo povede.    

 

       

Než se pustíte do zavařování
Základem je samozřejmě kvalitní ovoce. Klasické druhy jako jsou jahody, třešně nebo meruňky v posledních letech doplňují netradiční a neokoukané kombinace, které nabídku domácích marmelád velmi ozvláštní. Zapojte svou kreativitu a nebojte se zajímavých kombinací. V moderním zpracování džemů se cení i rebarbora, citron, pomeranče, kiwi nebo melouny, někdy i čokoláda nebo zázvor.

 

Oříškem pro džemaře může být volba poměrového čísla želírovacího přípravku (údaje jako 1:1, 2:1, 3:1, 4:1…, které vídáme na sáčcích). Je to  poměr ovoce a cukru, který bude hotová marmeláda obsahovat – 4:1 znamená 4 díly ovoce a 1 díl cukru (např. 1 kg ovoce a 250 g cukru). Čím sladší ovoce, tím méně potřebujeme džem dosladit. Kyselé ovoce, citrony, rybíz nebo kyselá jablka, potřebuje vyšší podíl cukru – oceníme želírovala jako např. ovocný pektin, u kterého budeme zavařovat 1 kg ovoce s 1 kg cukru.

 

Obecně existují dva druhy zavařovacích přípravků:

  • První typ se obvykle nazývá „želírovací cukr“ Je to skvělá volba pro ty, kteří hledají řešení „vše v jednom“. Obsahuje nejen želírovací látky, ale rovnou i potřebné množství cukru a ingredience podporující trvanlivost hotového džemu. Želírovací cukr tak stačí smíchat s rozmixovaným ovocem, povařit a džem je hotový

  • Druhým typem jsou přípravky, které obsahují pouze želírovací látky a látky přispívající k trvanlivosti džemu. Cukr přidáváme sami, což nám poskytuje volnost – výběr řepného, hnědého, třtinového nebo BIO je tak jen na n. I těchto přípravků je celá řada, liší se většinou jen druhem suroviny pro  zhoustnutí džemu. 

  • Vybírat lze od jednodruhových (Ovocný pektin) až po výrobky, které kombinují surovin více (např. novinka JamFix) ve variantě 1:1, 2:1 i 3:1, pro sladké i kyselé ovoce. Neobsahuje žádná zbytečná aditiva, pouze pektin, trošku cukru a kyselinu citronovou, vše namíchané v tom správném poměru, aby byl výsledek zaručen.

Výherci  soutěže

Renata Kloučková, Radvanice

František Křivka, Střítež

Hana Patráková, Turnov