Jak často jíte luštěniny? Není sporu o tom, že zdravá a vyvážená strava by měla být především pestrá. S MENU GOLD se dá jídelníček snadno obohatit o potraviny, které taková doporučení stoprocentně splňují – luštěniny, rýže, bulgur, quinoa nebo chia semínka. Využití najdou v mnoha chutných i zdravých receptech. Vhod vám jistě přijde i praktický lunchbox, který je součástí balíčku. Inspirujte se na www.menugold.cz.

O co soutěžíme?

Na zahřátí luštěniny

V chladných dnech jsou luštěniny ideální potravinou pro zahřátí. Zasytí, mají nízký glykemický index a jejich příprava je snadná. Chutnají vegetariánům i masožravcům.

Čočka Beluga. Černá čočka s drobnými zrnky i barvou připomíná kaviár. Má jemnou oříškovou chuť a patří mezi potraviny s vysokou nutriční hodnotou, obsahuje bílkoviny i vlákninu. Nenamáčí se, po uvaření zachovává tvar a černou barvu, výborně se hodí do salátů, k rybě a do pomazánek.

Hrstka je směs čočky velkozrnné, hrachu žlutého, fazole malé bílé, fazole barevné, fazole adzuki, čočky červené půlené a fazole mungo. Slouží primárně k přípravě tradiční hrstkové polévky. Můžeme z ní ale připravit pomazánku, karbanátky nebo kaše.

 

Přílohy

Basmati rýže je oblíbená příloha k masitým jídlům, její zrnka jsou delší a pevná, po uvaření zůstává sypká a nelepí se. Pěstuje se v podhůří Himálají, v Indii a Pákistánu. Výjimečnost basmati rýže Menu Gold dotváří místo původu i způsob zpracování. Rýže se po sklizni uskladní v suchu nejméně na rok a půl. Získává tak jedinečné aroma a vůni připomínající oříšek. Je bezlepková.

Bulgur je označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, k přípravě pro nás trochu exotických pokrmů. Uplatní se v libanonském salátu tabouleh i v řadě zeleninových či masitých jídel (pilaf, falafel, kibbeh). Hodí se jako přílohu k masitým i zeleninovým pokrmům, třeba jako základ netradičního „rizota“. Je lehce stravitelný, protože obsahuje vlákninu, vitaminy a minerály.

Trocha exotiky

Červená quinoa je bohatá na bílkoviny, hořčík, esenciální aminokyseliny, vitamin B2 a E, železo a mnoho dalších minerálů. Zasytí a energie z ní získaná působí stále a postupně, hodí se před sportovním vytrvalostním výkonem. Pro vegany a vegetariány je dobrým rostlinným zdrojem všech 9 esenciálních aminokyselin.

Chia semínka obsahují vápník, antioxidanty a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Zahánějí pocit únavy, žízně a hladu. Konzumují se vcelku i mletá, s jogurtem, jako součást zeleninových salátů nebo pečiva. Po zalití vodou vytvoří výživný rosol, který může sloužit i jako náhražka oleje a vajec. Jsou vhodná i pro celiaky a diabetiky.