Ciabatta s olivovo-kaparovou tapenádou

    

Čekáte hosty? Máte po ruce černé olivy? Udělejte tapenádu! 

Je to slavná provensálská pochoutka. I když ji hodně lidí považuje za olivovou pastu, název je odvozen od provensálského jména pro kapary, tapeno. Čistou verzi receptu můžete doplnit stroužkem česneku nebo pár lístky petrželky.  Zbytek tampenády se dá podávat třeba  k rozpečenému sýru nebo zarolovat do šneků   z listového těsta.

Venkovská ciabatta s provensálským kořením: s lehkou vzdušnou střídkou plnou aromatických bylinek.

Koření obsahuje vyváženou směs oregana, bazalky, tymiánu, majorá

nky, rozmarýnu a šalvěje. Díky olivovému oleji je vláčná.

Bohatý posyp z bylinek a koření umocňuje jedinečnost tohoto nadýchaného pečiva. Uplatní se pro přípravu sendvičů ve středomořském stylu.

Na 2 kaiserky potřebujete:

  • 200 g černých oliv bez pecek

  • 2 lžíce kaparů, slitých a opláchnutých

  • 1/2 chemicky neošetřeného citronu

  • 2 filátka ančoviček v oleji

  • 100 ml panenského olivového oleje

  • 3 venkovské ciabatty s  provensálským  kořením k podávání

Postup

Nastrouhejte najemno kůru z citronu a vymačkejte šťávu. 

Všechny suroviny kromě oleje dejte do mixéru (pokud máte, použijte menší nádobku) a krátce rozmixujte. 

Za chodu mixéru přilijte tenkým pramínkem olej, až vznikne hustá hrubší pasta.

Venkovskou ciabattu s provensálským kořením nakrájejte na asi centimetrová kolečka a krátce ji ogrilujte. 

Potřete tapenádou a servírujte jako chuťovku k vínu.

Foto a  recepty: www.dokrupava.cz