Bageta s pečenými paprikami
Šťavnatá a lehce kouřová chuť pečených paprik je nezaměnitelnou esencí léta. Nejlepší jsou dužnaté červené kousky, pěkně odleželé v oleji, jenom tak na dobrém pečivu. Dá se z nich ale udělat i skvělá polévka a třeba s kouskem balkánského sýru také salát.
Multicereální rustikální bageta:
Vícezrnná bageta obohacená ovesnými vločkami, kukuřičnou moukou, slunečnicovými, lněnými a sezamovými semínky. S žitným kvasem. Z kamenné pece.
Potřebujete:
-
2 střední multicereální rustikální bagety
-
5 dužnatých červených nebo oranžových paprik
-
1–2 stroužky česneku
-
cca 100 ml panenského olivového oleje
-
sůl
-
pepř
-
čerstvý sýr podle chuti – můžete použít třeba ovčí nebo kozí
-
pár lístků rukoly
-
sekaná petrželku
Postup
Papriky omyjte, osušte a nasucho grilujte, dokud zčásti nezčernají. Můžete použít i venkovní gril, kouřová chuť bude pak ještě výraznější, ale poslouží i pekáček v troubě – při 200 stupních to trvá tak 15–20 minut.
Nechte je krátce zapařit – můžete použít mikrotenový sáček nebo je stačí přikrýt vhodnou pokličkou. Když ochladnou a dají se udržet v ruce sloupněte slupku a odstraňte semínka.
Dužinu nakrájejte na dlouhé proužky, dejte do mísy s rozmačkaným stroužkem česneku, osolte, opepřete a zalijte olivovým olejem. Nechte alespoň dvě hodiny odležet.
Rozpůlenou bagetu potřete čerstvým sýrem. Obložte lístky rukoly, pečenou paprikou a posypte sekanou petrželovou natí.
___________________________________________________
Foto a recepty: www.dokrupava.cz
Multicereální rustikální bageta:
Vícezrnná bageta obohacená ovesnými vločkami, kukuřičnou moukou, slunečnicovými, lněnými a sezamovými semínky. S žitným kvasem. Z kamenné pece.