Sirup z bezových květů

Potřebujete

  • 30 velkých květů černého bezu

  • 2 velké citrony (nebo 4 lžičky kyseliny citronové)

  • 2 kg cukru krupice nebo krystal (množství je možno podle chuti snížit až na polovinu)

  • 2 l vychladlé převařené vody

Postup

Omyté květy zbavené nejsilnějších stonků zalijete vychladlou převařenou vodou, přidáte omytý a na kolečka nakrájený citron (nebo kyselinu citronovou) a necháte 24 hodin odstát. 

Poté přecedíte přes jemné plátýnko, přidáte cukr, který mícháním důkladně rozpustíte, krátce povaříte a plníte do lahví.

Při skladování v temnu a chladu vydrží sirup i několik měsíců, popř. ho můžete 10-20 min. sterilizovat při 80°C. Po otevření skladujte v lednici.

Foto: pexels

Zpět