Jsou rychlé, lehké a když dobře vyberete, tak u mimořádně pohledné. Dnes už je asi zbytečné vést diskuse o tom, kdo byl jejich duchovním otcem či matkou. Na Apeninském poloostrově, který většinou považujeme za ráj a domov pasty, skvělých italských těstovin, je znají již víc jak tisíc let, i když zpočátku vypadaly jinak než naše nejoblíbenější kousky.

 

Na skok do historie 

Špagetové nudle údajně přivezl z Číny Marco Polo, makarony zase vděčí za své jméno Arabům, kteří se objevili na Sicilii v 8. století. Vysušené těsto z mouky a vody, event. vajec, které se před podáváním muselo uvařit v pořádné dávce vody, se podávalo k masu i uzeninám, ale stále potřebovalo spojence, aby mohlo opravdu okouzlit svět. Tím důležitým parťákem se stala v polovině 19. století omáčka z rajských jablíček.

Následovala exploze produkce těstovin nejrůznějších tvarů, ke kterým se servírovaly nejrůznější rajčatové (ale nejen ty) omáčky. Každá italská hospodyně měla tu svou jedinou a nejlepší variantu.

Jak je vařit, jaké kupovat, jak servírovat

Aby si těstoviny uchovaly svůj neotřelý šarm a kouzlo, je potřeba je uvařit na skus (al dente). Rozvařené kousky nedrží tvar a chutnají tak nějak blátivě

Jídla, kde tvoří základ těstoviny, mohou hýřit nepřeberným množstvím barevných a chuťových variací. Tradiční špagety s boloňskou omáčkou jsou skvělé, ale proč se bránit jiným kombinacím – podle momentální chuti, inspirace a možností. Těstoviny už dávno nejsou doma jen v Itálii.

I v našich končinách se servírují vařené, zapékané či jako polévková vložky, skvěle se snášejí se sýrem, s masem, zeleninou, neuškodí jim ani sladká chuť – a kdo by si nevzpomněl třeba na nudle s mákem. Hodí se do salátů, jako předkrm i jako hlavní chod. Je dobré je mít po ruce, protože s nimi ve spíži nikdo neprohloupí.

Většinou se kupují v plastikových sáčcích dokonale vysušené, ovšem znalci dávají přednost těstovinám čerstvým. Mají několik výhod – vaří se kratší dobu a navíc neskonale lépe chutnají.

 

Jako od babičky

 

Fajnšmekři si těstoviny mohou vyrobit i doma. Samozásobitelství se nemusí omezit na klasické nudle do polévky, flíčky nebo široké nudle, ale s pomocí strojku na těstoviny se hravě dají zvládnout i jiné tvary – lasagne, mašličky i ravioly.

 
 

 
 

Tip

Strojek na těstoviny

S pomocí strojku na těstoviny Kela se dají snadno a rychle připravit domácí  lasagne, fettuccine nebo špagety.

Cena v síti kasa.cz je 1126 Kč

 
 

Jak se dělají domácí těstoviny?

Můžete vidět na videu:

www.youtube.com/  výroba těsta makro

 

 Jako od babičky

Fajnšmekři si těstoviny mohou vyrobit i doma. Samozásobitelství se nemusí omezit na klasické nudle do polévky, flíčky nebo široké nudle, ale s pomocí strojku na těstoviny se hravě dají zvládnout i jiné tvary – lasagne, mašličky i ravioly.

 
 
TipStrojek na těstoviny
S pomocí strojku na těstoviny Kela se dají snadno a rychle připravit domácí  lasagne, fettuccine nebo špagety.  Cena v síti kasa.cz je 1126 Kč
 

Jak se dělají domácí těstoviny? Můžete vidět na videu:

 

Foto: www.receptynakazdyden.cz a pixabay.com