Tak trochu jiné TĚSTOVINY

Máte pocit, že vaříte stále stejná jídla a tak hledáte změnu? Zdravou, taky zajímavou a nenáročnou na přípravu...?       Seznamte se s konjakem!

Tedy – nezveme vás na koňak, ale chceme vám představit rostlinu zmijovec indický, konjak, kterou používají již po staletí kuchaři jak v Japonsku, tak i v Číně nebo v Koreji.
Tato zelenina podobná bramborám, známá také někdy pod názvem „konyaku potato“ slouží k přípravě tradičně zdravých jídel a také k výrobě speciální mouky.
Konjak nemá téměř žádné kalorie, zato je ale velmi bohatý na vlákninu. Je surovinou pro výrobu dietních potravin, je vhodný i jako prevence nebo jako prostředek při zácpě a problémech s trávením.
V posledních letech se konjak stává velmi perspektivní kuchyňskou surovinou – neobsahuje lepek, mohou jej jíst vegani a vegetariáni, diabetici ocení nulovou hodnotu cukru, pomáhá v redukci váhy…

U nás se prodávají produkty hned několika výrobců pod řadou obchodních názvů (např. Perfect pasta, Slim Pasta, nudle Shirataki) většinou se jedná o předpřipravené „těstoviny“, uchovávané ve speciálním nálevu. V tomto stavu vydrží zabalené řadu měsíců.

Jak je dostat na talíř
Hlavním kamenem úrazu využití takovýchto netradičních potravin je skutečnost, že si s nimi většinou nevíme moc rady. Ale není to žádná věda.
Konjakové těstoviny vypadají a také chutnají jako těstoviny nebo rýže, obsahují ale o 94% kalorií méně než tyto běžně dostupné potraviny. Navíc jsou přirozeným zdrojem glukomannanu – látky, používané ve výživových doplňcích usnadňujících redukci váhy.

Např. Slim Pasta obsahuje 96% vody a 4% patentované potraviny Juroat ™. Jedná se o kombinaci ovesné vlákniny a konjakové mouky. Prodává se jako předpřipravené těstoviny, uzavřené v hermetickém sáčku. Po otevření je potřeba těstoviny propláchnout ve studené nebo teplé vodě – pro konzervaci se používá přírodní konzervant hydroxid vápenatý.

Těstoviny mají zcela neutrální chuť, jsou o něco málo hutnější a ani tvarově se neliší od běžných těstovin. Dají se připravit v mnoha variacích, s masem, zeleninou, rybou nebo různými omáčkami. Hodí se i do zeleninových a ovocných smoothie.
Příprava netradiční večeře nebo oběda může vycházet z klasicky známých receptů, nikdo vám však nebrání popustit uzdu fantazii nebo se inspirovat v asijské kuchyni.

více na www.slimpasta.cz

Foto a recepty: slimpasta