Plněné bagety

Zdroj: dokrupova.cz

Tento recept nebo jeho modifikaci nejspíš znáte. Opravdu to není novinka, do svých předpisů ho začlenila již Marie Janků-Sandtnerová, říkala mu Harlekýnský chlebíček. 

Když se na přípravu použije kvalitní pečivo a nebude se šidit náplň, bude to příjemné zpestření stolu. 

 
 
 
 
Na přípravu se hodí kvalitní šunka, uherský salám, uzený jazyk i vařené telecí
 

Postup:

  1. Ančovičky zbavíme kostiček, pořádně je utřeme na pastu a smícháme se změklým máslem. Lehce osolíme a opepříme. 

  2. Bagety překrojíme, střídku pomocí dlouhého nože vydlabeme. Uvnitř vymažeme sardelovým máslem. Do zbylého másla zamícháme na drobné kostičky pokrájenou šunku, okurky, překrájené kapary, nasekané pistácie a strouhaný ementál. Nakonec opatrně vmícháme nakrájená vajíčka.

  3. Naplněné bagety složte k sobě a pevně zamotejte do potravinové fólie. Nechte v chladu odležet nejméně půl dne. Poté se krájí ostrým nožem na centimetrová kolečka, která se aranžují na talíř, ozdobí čerstvou petrželkou nebo pažitkou. Podávejte s kyselými okurkami.

Potřebujete :  

Staročeská bageta: Zlatavě hnědá řemeslná bageta z neobyčejného vícezrnného těsta. Kromě klasických semínek (len, slunečnice, sezam) obsahuje i směs sušeného podmáslí a syrovátky, bramborové kaše a ovesné mouky, která bagetě dodává vláčnost a jemně mléčnou chuť. 

  • 2 čerstvé staročeské bagety

  • 4–5 ančoviček

  • 150 g másla

  • 250 g kvalitní šunky (nebo podle původního receptu: 150 g šunky, 50 g uherského salámu, 150 g uzeného jazyka, 100 g dušeného libového telecího masa)

  • 2 vejce natvrdo

  • 3 malé kyselé okurky

  • 5–6 nesolených pistácií

  • 1 lžíci kaparů

  • 50 g ementálu