Gratinované brambory

11.12.2017 17:07

 

PŘÍPRAVA

  • 1 kg středně velkých lojovitých brambor

  • 250 ml plnotučného mléka

  • 280 ml smetany ke šlehání

  • 100 g tvrdého sýra

  • 4stroužky česneku

  • 1-2 cibulky

  • 1 lžíce másla na vymazání formy

  • sůl, pepř

  • 25 g nastrouhaného parmazánu

 

POSTUP

Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací formu vytřete máslem. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, na čisté utěrce zbavte veškeré vody. 

 

Mléko a smetanu vlijte do kastrůlku, přidejte nasekaný česnek a cibulku. Zahřívejte, přidejte nastrouhaný tvrdý sýr.

Stále míchejte a jakmile se mléko blíží k varu, odstavte. Přidejte pepř a sůl.



Do zapékací formy narovnejte polovinu plátků brambor tak, aby se trochu překrývaly. Lehce opepřete, můžete přidat na kolečka nakrájenou další cibulku.

 Přelijte polovinou připravené mléčné směsi a pečlivě poklaďte zbylými plátky brambor. 

Zalijte zbylým mlékem se smetanou, poprašte parmazánem, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, až budou brambory vláčné zlatavé. 

Dopečený gratinovaný pokrm nechte chvilku odpočívat a pak teprve nakrájejte.

 

Foto: pixabay