HOUBY na talíři

Rostou? Nerostou? Zaprší? Nezaprší? Milovníci hub jsou jako na jehlách. Září a říjen je přece jejich čas! Proto jsme už připravilidesítku houbových receptů, které jistě budou stát za vyzkoušení.

Houby

10. Vepřový bůček nadívaný hříbkovou nádivkou

1kg vepřový bok vykostěný bez kůže 50g sádla 3 cibule 200g hřibů 3 stroužky česneku kmín, petrželka,máslo 30g šalotky 1 vejce 1 červená paprika 2...

9. Jehněčí závitky plněné špenátem s hříbkovou omáčkou

1 kg jehněčí kýty 100g anglické slaniny 150g cibule 200g čerstvých hub (nebo 100g sušených) 150g mraženého nebo listového špenátu 2 vaničky Knorr Bohaté Šťávy na světlá...

8. Hřiby dušené ve smetaně

300 g praváky nebo podhříbky 1 cibule 1 rozmačkaný stroužek česneku 1 sklenička Rama  Cremefine na  vaření 50 g margarín Rama Culinesse 1 kostka Knor ...

7. Hovězí roštěnky s hříbkovou omáčkou

1kg hovězího roštěnce 3 cibule 3 lžíce oleje 250 g čerstvých nebo mražených hub 150 ml bílého vína 2 vaničky Knorr Bohatá Šťáva pro tmavá...

6. Francouzské zapečené palačinky s houbami a sýrem

250 g hub 150 gramů sýra dle chuti (švýcarský, Gruyere, modrý apod.) 1 lžička tuk na vymazání zapékací misky sůl, pepř nasekaný tymián nebo petrželka na dochucení 12 kusů...

5. Vepřové měšce s houbami

2 kostky Knorr Bujón Zeleninový 500 g vepřová pečeně (na 4 řízky) 2 kusy cibule šalotky 200 g podhříbků (i  mražené) 300 g žampiónů 2 lžíce másla 1 lžíce...

4. Toasty se smetanovo-houbovou směsí

1 balení Knorr Inspirace Špagety Carbonara 1 dl vody 400 gramů hub 2 lžíce oleje 1 lžíce margarínu 1 lžičky rozmarýnu 10 ml šlehačky několik kusů...

3. Domácí gnocchi s rychlou houbovou omáčkou

Na gnocchi: 5 velkých brambor 1 vejce hladká mouka podle potřeby špetka soli Na omáčku: 300 g hub (žampiony, hříbky) 1 kalíšek smetany ke šlehání 120 ml...

2. Lahodné smetanové houby

250 g hub (mohou  být i  žampiony) 1 cibule nakrájená na jemné plátky 1 stroužek česnek utřený 1 lžíce olivový olej na smažení 100 ml husté  smetany hrst...

1. Hříbkové risotto na bílém víně

40 g rostlinného tuku  Flora Gold 1 lžíce olivového oleje 1  menší cibule 80 g rýže carnaroli 50 ml bílého vína 25 g sýr Gran Moravia sůl 1 l...

mš 

Foto a recepty : www.receptynakazdyden.cz

 

Jedlé houby
 

Bedla vysoká

Od července do října na pasekách a okrajích lesů Zpracovávají se jen klobouky, jsou z ní skvělé smažené řízky. Mladé plodnice nelze plnit směsmi a zapékat.

Pozor na záměnu s jedovatou muchomůrkou zelenou!

 

 

Čirůvka májovka

Od dubna do června. V trávě, u cest, v zahradách. Májovka vydává intenzivní moučnou, až plošticovou vůni. Možno zaměnit za smrtelně jedovaté: vláknici Pattouilardovou nebo závojenku olovovnatou.

 

 

Holubinka trávozelená

 Od června do  října, v lesích, parcích, obzvlášť hojně pod břízami. Má jemnou chuť, je nekvalitní součástí směsi.

Pozor na záměnu se smrtelně jedovatou muchomůrkou zelenou.

 

 

Hřib hnědý

Od června do října velmi hodně, především ve smrčinách, ale i v listnatých v lesích. Jeho póry pomačkáním se silně zbarvují do modrozelena. Kuchyňsky všestranně použitelný, chutný ve směsích, polévkách, jako řízek.

 

 

Klouzek sličný  

Roste červen až listopad, výhradně pod modříny, v lesích všech typů. Díky své jemné chuti je oblíbený ve smetanových omáčkách, nádivkách, masových směsích. Často se nakládá do octa.

 

Hřib kovář

Od července do listopadu, ve smíšených a listnatých lesích, pod smrky a buky. Při poranění modrá. Potřebuje delší tepelnou úpravu, jinak je všestranně použitelný, chuť má nevýraznou. Musí se dlouho vařit. Může se zaměnit za hřib satan.

 

 

Kozák březový

Výhradně pod břízami, ve všech lesích, červenec až říjen.

Kuchyňsky všestranně použitelný, sbírají se jen mladé plodnice.

 

 

Křemenáč borový

Od července do října, výhradně pod borovicemi, roztroušeně.

Jako ostatní křemenáče je všestranně použitelný

 

Liška obecná

Od června do října, zejména v jehličnatých lesích. Jedna z nejkvalitnějších hub, nebývá červivá. Je vynikající na smetaně, v bílých polévkách a omáčkách. Potřebuje delší tepelnou úpravu, lze ji nakládat.

 

Muchomůrka růžovka

Ve všech lesích, zvláště smrčinách. Roste i za sucha. Při poranění růžoví. Ztlustělý, často červivý třeň, rýhovaný prsten. Vhodná a pro všechny tepelné úpravy, má výraznou masovou chuť. Pozor na záměnu s jedovatými muchomůrkami tygrovanou, Porfyrovou a královskou!.

 

 

Pýchavka obecná

Od června do října velmi hojně, roste v lesích, na mezích a pastvinách. Pouze mladé plodnice se hodí do omáček, polévek a speciálních úprav. Nevhodná do smaženice, k sušení, nakládání.

 

 

Ryzec pravý

Roste na okrajích lesa v trávě, často ve smrčinách a mlází. Od srpna do listopadu, ve vyšších polohách hojně. Pověstný je naložený v octě či pečený na sádle. Jinak jen ve směsi. Možno zaměnit za nejedlý ryzec kravský.

 

 

Hřib smrkový

Od července do listopadu velmi hojně, především ve smrčinách. Mladé hříbky jsou vynikající v octě, střední ve směsích, větší jako řízky. Může se zaměnit za nejedlý hřib žlučník.

 

 

Hřib Strakoš

Od července do listopadu, v jehličnatých lesích, zvláště v borech.Hodí se k sušení i nakládání  a chutná dobře v polévkách, omáčkách i smaženici.

 
 
 

Václavka obecná

Od konce září do půlky října, často na kmenech stromů, v trsech.

Konzervuje se v octě. Při nedostatečné tepelné úpravě způsobuje otravy. Lze zaměnit nejedlé za třepenitky kořenující a cihlovou.

 

 

Žampion polní

Na pastvinách, loukách, zahradách, květen až listopad. Kuchyňsky  všestranně využitelný. Možné zaměnit za prudce jedovaté houby: muchomůrky jízlivou a bílou, závojenku olovovou a též jedovatý žampion zápašný.

 

 

Hřib žlutomasý

Od června do listopadu, velmi hojně, ve všech lesích. Sbírají se pouze mladé plodnice. I když snadno podléhají plísní, musí se rychle zpracovat, nejlépe do směsi.