Bageta s pečenými paprikami

 


 

Multicereální rustikální bageta: 

Vícezrnná bageta obohacená ovesnými vločkami, kukuřičnou moukou, slunečnicovými, lněnými a sezamovými semínky. S žitným kvasem. Z kamenné pece.

 

 

Postup

Papriky omyjte, osušte a nasucho grilujte, dokud zčásti nezčernají. Můžete použít i venkovní gril, kouřová chuť bude pak ještě výraznější, ale poslouží i pekáček v troubě – při 200 stupních to trvá tak 15–20 minut.

Nechte je krátce zapařit – můžete použít mikrotenový sáček nebo je stačí přikrýt vhodnou pokličkou. Když ochladnou a dají se udržet v ruce sloupněte slupku a odstraňte semínka. 

Dužinu nakrájejte na dlouhé proužky, dejte do mísy s rozmačkaným stroužkem česneku, osolte, opepřete a zalijte olivovým olejem. Nechte alespoň dvě hodiny odležet.

Rozpůlenou bagetu potřete čerstvým sýrem. Obložte lístky rukoly, pečenou paprikou a posypte sekanou petrželovou natí.

Šťavnatá a lehce kouřová chuť pečených paprik je nezaměnitelnou esencí léta. Nejlepší jsou dužnaté červené kousky, pěkně odleželé v oleji, jenom tak na dobrém pečivu. Dá se z nich ale udělat i skvělá polévka a třeba s kouskem balkánského sýru také salát.

 

 

Potřebujete:

  • 2 střední multicereální rustikální bagety

  • 5 dužnatých červených nebo oranžových     paprik

  • 1–2 stroužky česneku

  • cca 100 ml panenského olivového oleje

  • sůl

  • pepř

  • čerstvý sýr podle chuti – můžete použít třeba  ovčí nebo kozí

  • pár lístků rukoly

  • sekaná petrželku

___________________________________________________

Foto a  recepty: www.dokrupava.cz